- Anna Rybska
- 2018-05-11
Nawet jeśli nie jesteś mistrzem gotowania, zasługujesz na to, by korzystać z wysokiej jakości sprzętu kuchennego. Nie warto wydawać pieniędzy na słabej jakości noże kuchenne, skoro można dopłacić i zyskać wysokogatunkowe produkty na lata. Sprawdź, w jakie noże warto zainwestować.
Drogie znaczy dobre
W naszym społeczeństwie panuje przekonanie, że zakup noży w prezencie jest nie na miejscu i oznacza przecięcie dobrych relacji na linii darczyńca – obdarowywany. Nie oczekuj więc, że w prezencie ślubnym lub urodzinowym otrzymasz komplet wysokiej jakości noży – o ile stanowczo ich sobie nie zażyczysz, najprawdopodobniej będziesz musiał zainwestować w nie sam. Na co więc zwrócić szczególną uwagę podczas wyboru noży kuchennych? Jeśli szukasz zestawu noży do 100 złotych, niestety musisz liczyć się z tym, że otrzymasz bubel, który po kilku miesiącach przestanie pełnić swoją funkcję. Aby czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania, trzeba zainwestować w wysokiej jakości noże kuchenne.
Japońskie noże kuchenne
Ta grupa noży zawiera produkty z najwyższej półki, które wyróżniają się wysoką wytrzymałością i ostrością. Są to noże kuchenne, które pojedynczo potrafią kosztować nawet kilkaset złotych, jednak zdecydowanie są warte swojej ceny. Szukając japońskich noży kuchennych, spotkasz się z pewnością z obco brzmiącymi nazwami, dlatego przed zakupem warto poznać ich znaczenie. Santoku to nóż o długim i szerokim ostrzu, idealny do krojenia warzyw, owoców oraz mięsa. Yanagiba jest nożem o długim i wąskim ostrzu, przeznaczonym głównie do sushi. Gyuto to najbardziej uniwersalny nóż japoński, który sprawdzi się zarówno do szatkowania, jak i filetowania. Deba wyróżnia się tym, że jest krótki i ma grube ostrze, które świetnie sprawdza się podczas krojenia ryb. Usuba to z kolei przeznaczony do szatkowania warzyw nóż o prostokątnym ostrzu. Dobrej jakości noże kuchenne produkują m.in. WMF oraz Masahiro. Wysokogatunkowy japoński nóż do mięsa lub ryb kosztuje od 200 zł do nawet 900 zł.
Z jakich materiałów wykonuje się dobre noże kuchenne?
Wybierając nóż do mięsa lub warzyw, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału zostało wykonane jego ostrze. Zastosowanie wysokiej jakości materiału sprawia, że nóż jest odporny na tępienie, uszkodzenia mechaniczne i korozję. Najlepsze noże to te wykonane ze stali damasceńskiej, które cechują się wysoką wytrzymałością i równie wysoką ceną (nawet 2000 zł). Wśród noży z górnej półki znajdziemy także nieco tańsze noże kute ze stali nierdzewnej. Dużym szacunkiem cieszą się również noże kuchenne tytanowe – warto jednak zwrócić uwagę na to, by nie dać się nabrać na noże z powłoką tytanową, która podczas eksploatacji ulegnie starciu, odsłaniając zwykły nóż stalowy. Wśród cenionych noży znajdują się również produkty ceramiczne, o które jednak należy szczególnie dbać, gdyż nóż ceramiczny musi być ostrzony przez profesjonalistę, a podczas upadku może się rozbić. Oprócz materiału, z jakiego wykonany jest nóż, warto również zwrócić uwagę na twardość ostrza, które powinno przekraczać wartość 50 HRC.
Szeroki wybór noży kuchennych od kilkudziesięciu do kilku tysięcy złotych znajdziesz w sklepie internetowym swiat-agd.com.pl.
Dodaj komentarz