- Anna Rybska
- 2018-07-13
Ekspres do kawy to najważniejszy element w domu, biurze, jak i lokalach gastronomicznych. Wiele osób najczęściej stawia na urządzenie ciśnieniowe automatyczne bądź kolbowe. Najbardziej profesjonalna wersja ekspresu to zdecydowanie pierwszy z wariantów. Co zatem powinien posiadać?
Bez nich nie byliśmy w stanie za pomocą ekspresu przyrządzić żadnej kawy. Podczas zakupu profesjonalnego sprzętu musimy zwracać uwagę na moc oraz ciśnienie urządzenia. Wpływa to przede wszystkim na szybkość przyrządzenia kawowego napoju, a także bezpośrednio na jej smak i jakość. Każdy z napojów potrzebuje innego rodzaju ciśnienia oraz temperatury. Przyjmuje się, że minimalna wartość, jaka dostępna jest w niektórych ekspresach to 1500W, ale oczywiście są ekspresy o znacznie wyższej mocy. Co za tym idzie – im lepsza, tym urządzenie przygotuje kawę znacznie szybciej. Pod względem ciśnienia powinno to być najmniej 9 barów, które pozwoli nam zrobić choćby klasyczne espresso. Zdecydowanie wyższe, które ma więcej niż 10 barów to też możliwość zaparzenia różnych kaw. Musimy pamiętać, że w przypadku ekspresów do biura, bądź kawiarni są to wyższe wartości, ponieważ tam wydajność oraz ilość zrobionych kaw jednocześnie jest niezwykle kluczowa. Indywidualne możliwości ustawień ułatwią z kolei korzystanie z ekspresu. W niektórych modelach możemy zapisać wybrane wcześniej opcje, a następnym razem urządzenie zrobi kawę bez naszego udziału.
Odpowiedniej wielkości pojemniki na kawę, wodę, fusy czy mleko także ważna kwestia podczas wyboru ekspresu do kawy. Należy się także zastanowić, ile kaw oraz w jakim czasie powinno zrobić urządzenie. Tutaj należy kierować się ilością użytkowników. W przypadku domowego przeznaczenia każdy dostępny na rynku ekspres będzie odpowiedni. W przypadku ekspresów do kawiarni wydajność musi być zdecydowanie większa. Profesjonalne urządzenie powinno posiadać system czyszczący, który sam poinformuje nas, kiedy należy go uruchomić. Zdecydowanie ułatwi nam to konserwacje oraz oczyszczanie ekspresu z zabrudzeń, osadu i kamienia.
Profesjonalny ekspres ciśnieniowy automatyczny przede wszystkim powinien posiadać wbudowany młynek. Wystarczy do niego wsypać kawę ziarnistą, a on sam ją zmieli, dzięki temu nie będziemy musieli tego robić sami wcześniej. Każdy z urządzeń automatycznych pozwala na wsypywanie ziarnistej, jak i już zmielonej kawy. Niestety, jeśli ekspres, który już posiadamy, nie ma młynka – warto zaopatrzyć się w osobny, wolnostojący. Wbudowany młynek pozwoli na zyskanie aromatycznej kawy bez utraty jej smaku. Ponadto warto, aby ekspres posiadał system spieniania mleka bądź dyszę spieniającą.
To idealny wariant dla osób, które uwielbiają wszystkie mleczne napoje kierowane na bazie espresso, czyli m.in. latte. Dzięki systemowi mlecznemu uzyskamy idealną piankę, która będzie odpowiednio współgrać z pozostałymi elementami kawy. Jest to także dużo wygodniejsze i łatwiejsze, ponieważ odbywa się za pomocą przycisku. Dlatego warto kierować się odpowiednimi kryteriami podczas zakupu ekspresu do kawy, aby przyrządzanie jej stało się przyjemnością.
Dodaj komentarz